Wat heb je nodig voor trailrunning?

Trailrunning opent een hele nieuwe wereld voor je buiten verharde wegen.

Net als hardlopen op de weg is het een gezonde, eenvoudige activiteit maar met wat aangepaste uitrusting.

Vind de juiste schoenen

Schoenen zijn de belangrijkste onderdelen van de uitrusting voor trailrunners. Als je eerste trailrun op een zachte grindweg zal zijn, kun je rondkomen met je hardloopschoenen, maar zodra je wortels, rotsen en modder tegenkomt, besef je hoe belangrijk het is om trailrunningschoenen te hebben.

Trailrunschoenen zijn over het algemeen steviger dan weghardloopschoenen en leggen de nadruk op grip, voetbescherming en stabiliteit.

In de categorie trailrunning vind je veel allround schoenen. Van gemakkelijke, geprepareerde trails tot zeer technisch en variabel terrein. Je kunt ook kiezen voor meer minimalistische schoenen grondgevoel geven of beter bij je loopstijl passen. Je kunt ook voor schoenen kiezen die veel demping hebben. Zo verminder je de impact op gewrichten en vermoeidheid van je voeten op lange dagen met veel kilometers.

Zowel traditionele, minimalistische als gedempte schoenen zijn ontworpen om betere grip te bieden dan hardloopschoenen voor op de weg.

Benen met Hoka trailschoenen. Uitzicht op rivier en stijle rotswand.

Water

Water is een must voor iedereen, behalve als je heel kort loopt. Je kunt kiezen uit drinkrugzakken, drinkvesten, handflessen of heuptassen met waterflessen. Voor een korte trailrun van ongeveer een uur , kom je meestal wel uit met een draagbare waterfles of een kleine heuptas. Je kunt genoeg water meenemen voor tijdens het hardlopen, terwijl je ook ruimte hebt voor je huissleutel, telefoon, geld en een energiereep of -gel.

Overweeg voor langere runs een grotere heuptas, drinkvest of drinkrugzak. Deze bieden meer opbergruimte voor meer water, extra kleding, voeding, EHBO- en navigatiebenodigdheden en andere items. Als je een drinkrugzak of vest kiest, zoek dan naar een specifieke voor het trailrunnen. Deze hebben een speciaal ontwerp waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt.

Trailrunner met racevest met water gevulde softflasks, aan pols bandana en Garmin sporthorloge

Kleding

Hardloopkleding moet voornamelijk goed vocht afvoeren. Deze eigenschap vind je voornamelijk in systhetische stoffen of merino wol. Tijdens je inspanning moet je zweet zo snel mogelijk afgevoerd worden van je huid. Dit zorgt ervoor dat je minder snel afkoelt en je huid het zweet goed kwijt kan. De veel voorkomende katoenen sportkleding heeft deze eigenschap niet. Tijdens langere afstanden is het goed om in laagjes te kleden.

Hierdoor kun je je kleding gedurende verschillende weersomstandigheden aanpassen. Op je bovenlichaam zullen je laagjes bestaan uit de volgende drie lagen:

  • Dun sportshirt met korte of lange mouwen

  • Thermo shirt met lange mouwen

  • Waterdicht of winddicht jack

Als je begint met lopen is het misschien koud. Maar als je opwarmt tijdens een lange klimt, kun je een laagje uittrekken. En als je afkoelt tijdens een pauze of als er slecht weer komt, kun je ze weer aantrekken. Denk ook aan het ademend vermogen van de kleding die je draagt. Trailrunning genereert veel warmte en transpiratie, dus vermijd kleding die niet goed ademt.

Waterdichtheid van een regenjas wordt aangegeken in mm waterkolom. Voor trailrunnen wordt vaak een minimale waarde van 10.000mm waterkolom aangeraden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je kiezen voor een luchtige korte broek of een lange hardlooptight. Je kunt ook als extra een regenhardloopbroek als backup meenemen. Zorg ook voor speciale hardloopsokken die bij jou passen om blaren te voorkomen. Ook is een paar handschoenen en een muts altijd goed om bij je te hebben.

Hardloper met polls op moeilijk begaanbaar pad in bos

Voeding

Voor trailruns van minder dan een uur zul je niet vaak voeding nodig hebben. Maar als je een paar uur gaat lopen zul je verschillende soorten voeding willen zoals gels, repen of sportdrank. Je zal moeten experimenteren met wat voor jou werkt. Ieder soort voeding wordt bij iedereen anders opgenomen en kan soms voor maag of darmklachten zorgen. Dit komt omdat je tijdens je inspanning ook nog eens voeding tot je probeerd te nemen.

Meestal gebruik je bij trailruns tot een paar uur met hogere inspanning sportvoeding zoals gels of repen. Bij ultramarathons (meestal afstanden boven de 42km) zul je merken dat normale voeding zoals brood, fruit, noten of zelfs chocolade en kaas beter op de maag vallen. Dit komt omdat je meestal op een langzamer tempo beweegt.

Zelfgemaakte sportreep om tijdens ultra trail voldoende energie binnen te krijgen

Horloge en navigatie

Er is tegenwoordig heel veel keuze uit verschillende horloges. Kijk goed waar je hem voor gaat gebruiken en welke eisen je stelt. Voor het trailrunnen is het belangrijk dat je horloge in ieder geval tijd, afstand, hoogte en je hartslag bijhoud. Ook moet het horloge een GPS optie hebben. Hierdoor is het mogelijk om zelf te navigeren. Zo kun je nieuwe gebieden ontdekken of heb je een backup voor als je verdwaald tijdens een wedstrijd.

Sporthorloge met GPX functie om tijdens (ultra)trails te kunnen navigeren

Verlichting

Loop je graag in het donker? Dan is een hoofdlamp must. Je hoofdlamp die je meeneemt tijdens het backpacken kan voldoende zijn. Maar als je zeker wilt zijn van goed zicht raden we een hoofdlamp aan van minimaal 300l umen. Het kan handig zijn om een ​​hoofdlamp te kiezen waarvan je de vorm van de lichtbundel kunt aanpassen. In sommige situaties is een brede straal beter dan een smallere en sterke bundel.
Tegenwoordig zijn er ook veel hoofdlampen met herlaadbare accu’s in plaats van batterijen.

Hardloper staat op rots ondergrond in het donker met een hoogdlamp op

EHBO set

De grootte van je EHBO-set hangt erg af van de locatie en duur van je trailrun. Voor hardloopsessies van een uur of minder en die niet te ver van de bewoonde wereld liggen, hebben veel mensen niet veel bij zich. Maar als je op een ruig pad gaat of een avontuur dat enkele uren of langer zal duren, kan een eenvoudige EHBO-doos van groot belang zijn.

De essentiële dingen zoals verband, gaas, tape, isolatiedeken en medicijnen worden aanbevolen. Overweeg voor trailruns op afgelegen locaties ook een noodonderdak, noodspalk, elastische bandage, waterbehandelingstabletten en medische benodigdheden voor ernstigere verwondingen. Zorg er ook voor dat je EHBO set specifieke middelen voor voetproblemen bevat. Zoals blarenpleisters, tape en gaascompressen.

EHBO set om hulp te bieden bij trailrun ongeval in de bergen